VRV- / VRF-Systemen

DE MOGELIJKHEDEN VAN VRV EN/OF VRF

Een VRF- (Variable Refrigerant Flow) of VRV-systeem (Variable Refrigerant Volume) is een klimaatsysteem dat vaak wordt toegepast op grote schaal omdat het meerdere ruimtes tegelijkertijd op zeer efficiënte wijze kan verwarmen of koelen. Het systeem biedt hiermee dus verwarming én airco ineen! De toepassingen waarbij een VRF- of VRV-systeem gebruikt kan worden zijn eindeloos. Voorbeelden zijn: hotels, kantoren, winkels, utiliteit, ziekenhuizen, horeca, datacentra, onderwijs, etc.

Koelen én verwarmen met VRF-/VRV-systemen

Zoals gezegd kan een VRF-/VRV-systeem meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmen. Daarbij is per ruimte de temperatuur in te stellen. Het is ook mogelijk om de ene ruimte te verwarmen- en de andere ruimte juist te koelen. U heeft binnen uw bedrijfspand immers niet overal dezelfde temperatuurbehoeften. Zo kan een computerruimte vol met servers koeling vragen waar in een naastgelegen kantoorruimte wellicht warmte wordt gewenst.

Wat is het verschil tussen een VRV- en VRF-systeem?

Vrijwel alle fabrikanten die deze systemen produceren, gebruiken de term ‘VRF’, wat staat voor Variable Refrigerant Flow. Alleen Daikin gebruikt al meer dan 30 jaar de naam VRV: Variable Refrigerant Volume. In de basis is dit hetzelfde systeem; het gaat in beide gevallen om installaties waarbij meerdere ruimtes tegelijkertijd verwarmd of gekoeld kunnen worden. Waarom gebruikt Daikin dan de term VRV? Daikin heeft het concept al in 1982 bedacht, en daarmee een patent op de originele benaming gekregen: VRV dus. Andere fabrikanten die Daikin volgden en soortgelijke producten ontwikkelden, moesten daarbij uitzien naar een andere afkorting. Dat werd VRF.

Van het gas af met een VRF-/VRV-systeem

Het grote voordeel van een VRF-/VRV-systeem is met name de energiezuinige manier van verwarmen én koelen. Het systeem haalt namelijk 75% van de energie uit de buitenlucht en 25% uit elektriciteit. Er wordt dus géén gebruik gemaakt van gas of een andere energiebron en hiermee kunt u bijvoorbeeld uw volledige bedrijfs- of kantoorpand gasloos verwarmen en koelen. Zelfs als het vriest, kan uit de lucht warmte worden onttrokken. In tegenstelling tot conventionele systemen kan een VRF-/VRV-systeem exact de capaciteit leveren welke op dat moment gevraagd wordt, wat een zeer hoog rendement oplevert. Het systeem is dan ook veel energiezuiniger dan koelen en verwarmen met een koelmachine en een HR-ketel. De overheid geeft om deze reden subsidie in de vorm van een fiscaal aantrekkelijke investeringsaftrek (EIA) op de aanschaf van een VRF-/VRV-systeem. Daarnaast geeft het systeem een forse verlaging van de Energie Prestatie Normering (EPN).

Mitsubishi VRF-systemen

Daikin VRV-systemen

Voordelen VRV- / VRF-Systemen

  • Breed inzetbaar, voor kantoren, ziekenhuizen, winkels, etc.
  • Energiezuinig, warmtepomp principe
  • Subsidie / Energie-Investeringsaftrek (EIA)
  • Waardestijging van uw vastgoed
  • Koelen én verwarmen
  • Hogere productiviteit medewerkers

Heeft u interesse in

VRV- / VRF-Systemen

Wilt u graag meer informatie ontvangen of een bezoek van onze adviseur? Bel ons op 0599 – 650 123 of maak gebruik van ons online contactformulier.

Betrouwbaar

Comfortabel

Verwarmingspecialist