Subsidies voor duurzaam wonen

Financieringsmogelijkheden en subsidies voor energiebesparing voor uw woning

Kan ik subsidie krijgen voor energiebesparing? Doe de check!

Wilt u weten welke subsidie- & financieringsmogelijkheden er zijn om uw duurzame investeringen te bekostigen? Ga naar Energiesubsidiewijzer.nl, vul uw woonplaats in en ontdek in twee stappen of er subsidies en aantrekkelijke leningen zijn om uw woning energiezuiniger te maken. Zo wordt energie besparen en zelf opwekken nog voordeliger.

Welke mogelijkheden voor financiering, leningen en subsidies zijn er?

Voor duurzaam wonen en duurzaam bouwen zijn er diverse subsidie- financieringsmogelijkheden in Nederland. Te denken valt aan een tegemoetkoming bij aanschaf van zonnepanelen, een (hybride) warmtepomp, of bij een nieuwe HRE-ketel. Sommige subsidies en lenigen zijn op landelijk niveau geregeld, maar er zijn ook nog diverse lokale initiatieven en mogelijkheden. Hieronder vindt u een greep uit de huidige mogelijkheden In Nederland:

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers.

Budget

De ISDE is een meerjarige regeling die opende op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. In 2019 kunt u subsidie aanvragen tot en met 31 december 2019 (17.00 uur).

 • Beschikbare subsidie voor zakelijke gebruikers en particulieren: € 100 miljoen in 2019.
 • De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie.
 • De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten.

Energiebespaarlening

​De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan uw eigen huis te kunnen financieren. Afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van uw Energiebespaarlening te dekken. Op energiebespaarlening.nl kunt u een lening aanvragen voor meerdere energiebesparende maatregelen zoals isolatie van de woning, dubbele beglazing, zonnepanelen of een zuinige hr-ketel. Het is mogelijk om een bedrag tot € 25.000 te lenen, met een looptijd van 7 tot 15 jaar. Het rentepercentage hangt af van de gekozen looptijd van de lening.

Meefinancieren in de hypotheek

Een andere mogelijkheid is om energiebesparende voorzieningen mee te financieren in een hypotheek. Dit is tegenwoordig bij de meeste geldverstrekkers mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het meefinancieren mag tot 106 procent van de woningwaarde. Het bedrag dat geleend mag worden wordt bepaald aan de hand van inkomenstoetsing. U kunt bij uw hypotheekadviseur meer informatie opvragen over de mogelijkheden. De onderstaande maatregelen zijn vaak mee te financieren:

 • HR-ketel
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Zonnecellen
 • Spouwmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • HR++ beglazing

Regionale duurzaamheidslening

Met een duurzaamheidslening kunt u bij uw eigen gemeente of provincie tegen een aantrekkelijke rente geld lenen voor energiebesparende voorzieningen. De voorwaarden en rentetarieven kunnen per gemeente of provincie verschillen. Gemeenten en provincies stemmen deze voorwaarden af op hun eigen beleid. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar. De lening is rentevast en u krijgt 3% rentekorting (minimale rentepercentage is 0,5%).

Vul in de Energiesubsidiewijzer uw woonplaats in zie meteen of uw gemeente deze lening aanbiedt.

GreenLoans

Met duurzame energietoepassingen en energiebesparende maatregelen kunt u uw energierekening verlagen. Hiervoor zijn wel eerst investeringen nodig. Een aantrekkelijke lening is dan een interessante optie. De groene lening van GreenLoans kan gebruikt worden voor o.a.:  Zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, vloer- gevel-, dak- en spouwmuurisolatie, een wtw-systeem, HR(e)-ketel, ventilatieroosters, voorzieningen om warmte terug te winnen uit douchewater, palletkachel of biomassaketels en overige energieopwekkende maatregelen. U kunt maatregelen, eventueel meerdere tegelijk, financieren voor bedragen tussen de € 5.000 en € 50.000. Wanneer u van de lening gebruikmaakt, betaalt u maandelijks een vast bedrag aan rente en aflossing. Het rentetarief ligt vast op 4,9%. De maximale looptijd van de lening is 15 jaar. Naar gelang de looptijd vordert kunt u naar rato meer boetevrij aflossen. In het geval u later besluit te verhuizen, kunt u de lening ineens boetevrij aflossen. De rente van een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar. U kunt de voorwaarden terugvinden op www.greenloans.nl.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen van de Belastingdienst. Voor zonnepanelen gekocht na 1 januari 2019 kunt u de btw terugvragen tot zes maanden na afloop van het kalenderjaar waarin u de zonnepanelen heeft gekocht. Heeft u uw zonnepanelen eerder gekocht? Dan kunt u de btw nog terugvragen tot en met 30 juni 2019.

Meer informatie over het terugvragen van btw op zonnepanelen vindt u op de site van Milieu Centraal.

Meer informatie over het terugvragen van btw op zonnepanelen vindt u op de site van Milieu Centraal.

Voordelen Subsidies voor duurzaam wonen

 • Diverse subsidie- financieringsmogelijkheden
 • Tegemoetkoming bij aanschaf van zonnepanelen, een (hybride) warmtepomp, of bij een nieuwe HRE-ketel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Heeft u interesse in

Subsidies voor duurzaam wonen

Wilt u graag meer informatie ontvangen of een bezoek van onze adviseur? Bel ons op 0599 – 650 123 of maak gebruik van ons online contactformulier.

Betrouwbaar

Comfortabel

Verwarmingspecialist